torsdag 20. februar 2014

Teig med melding på ett-årsdagen

Onsdagstrening på Orrestranda, og for første gang i menneskets historie så var det helt vindstille der ute, og vi måtte ty til lightere for å kunne spore noe som helst bevegelse i lufta.
Siden jeg skulle trene melding og ønsket å ha det (noenlunde) lyst, så ble vi førstepar ut. Gry, Kjell Ove og Frode ble armert med hvert sitt løsbitt og en halv pannekake hver (Gutten måtte jo få kake på bursdagen sin...) og gikk avgårde for å gjemme seg. Når jeg fikk beskjed om at de var på plass så startet vi søket, og ikke et brøkdels sekund etter at jeg hadde gitt "pass på!"-kommandoen, så var det ikke mer å se til Ask enn to små lys i høy hastighet langt ute i teigen. Jeg tror at vi fremover skal begynne å ha en figurant like etter starten av søket også, slik at han ikke bare søker på så stor avstand, men lærer seg at det kan være figuranter like ved meg også. Det er litt av det samme som jeg har sett i feltsøket - Han søker veldig fint ytterste delen (3/4) av feltet, men hopper ofte over de første metrene. I en teig så er det jo vel og bra at han søker selvstendig og har en stor comfortsone, men det er jo en stor fordel om han holder seg såpass nær meg atjeg lett kan se hvilke områder han har dekket/ikke dekket. Når det er lyst og "öppnad landskap" så har jeg jo grei kontroll, men i mørket, i skikkelig drittvær eller i tett terreng så er det ikke så lett å vite hvor han er til alle tider, og da er det straks vanskeligere å se hvilke områder han har søkt av skikkelig. Uansett - vi forsøker oss nå med gjenstander like etter starten i feltet, og det ser ut til å funke, så kanskje figurant helt i starten av teigen også kan være en ide. Det skal iallefall testes ut fremover.

Det gikk ikke mange sekundene fra Ask stakk til jeg fikk beskjed på radioen om melding på Gry, og med etpar plystrekommandoer (mer for å si ifra at "her er jeg", enn "kom hit", så kom Ask løpende inn med melding, og fikk en rask og fin (og lang) påvisning. Vi fortsatte søket og etter en liten stund var det ny melding på Kjell Ove. Her hadde han måttet jobbe en del for å lokalisere Kjell Ove, og som vanlig så er han mindre og mindre villig til å forlate figurantene jo hardere han har måttet jobbe for å finne dem. Når Kjell Ove reiste seg opp og ble passiv så returnerte han fint med meldingen og fikk påvise og rett i pannekakebelønning!

Etter intens jobbing og to funn med melding (som medførte mye mentalarbeid for knotten) så begynte han å bli litt sliten underveis mot tredje funn, og søkte nærmere meg helt til han kom inn i fertssonen. Den siste meldinga ble (heldigvis, sånn sett) nokså kort, så han fikk seg en erfaring på at det kunne være folk å finne nær far også. Det som var veldig gøy å se var hvordan farten tok seg opp når han fikk ferten av Frode, og den bare økte på på innkomsten med bittet og på påvisningen var det nesten lavtflyving mer enn løping, så det er ikke noe å si på figurantinteressen.
Jeg ser at grunnarbeidet med sosialiseringen og søkstreningen kombinert med lydigheten og apport-treningen har gitt veldig gode resultater, for nå har vi altså kommet til det punktet at vi kan kjøre ukjente oppgaver i teig med fine meldinger, så da er det vel snart på tide å begynne med noe av det samme i runderingsløypa...

Det vi imidlertid må jobbe mer med er hold-fast løsbittet. Det fungerer helt fint når vi trener det som et eget moment, men når han er supertennt etter funn av figurant, så er det en del tygging på det. Vi skal gå noen steg tilbake på akkurat dette og hjernevaske inn at bittet IKKE skal tygges på, så skal vi se om det kan få bort en del av tyggingen. Så lenge han ikke slipper så er det jo ikke det store problemet, men tyggingen kan jo raskt gjøre at han mister bittet, som igjen kan skape unødvendig kluss i meldinga, spesielt når han er sliten og har gått lenge i søk, så det kommer jeg til å legge ned et lite stykke arbeid i å få på plass fremover.

(forsøkte også å få filmet litt av søket og meldingene, men det ble så fort mørkt at det jeg satt igjen med var 15 minutter med svart skjerm og litt plystring og snakking på radioen...)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar