torsdag 15. august 2013

Livet til nå

Det var bestemt lenge før Ask ble en del av familien at han skulle bli redningshund, så allerede fra dag to startet vi opp treninga for å få ham så miljøsterk som mulig. Vi oppsøkte byggeplasser, bymiljø, skog og fjell, tungindustri, småbåthavner og flytebrygger og ellers alt vi kunne finne av spennende ting å bevege oss i. Når det etterhvert viste seg at det ikke spillte noen rolle hva underlaget eller omgivelsene var, siden Ask taklet alt som ingenting, så var det videre med å jobbe med det sosiale - allerede fra en tidlig alder så måtte folk i skogen bli det gøyeste i verden, noe det heller ikke tok lang tid å lære ham.

Vi testet ut noen overvær som gikk over all forventning, og oppdaget at vesle beibien nesten var FOR selvstendig, så da ble planeln lagt for et halvår med søksutvikling (øke tiden han orker eller vil søke etter gjenstander), spor - kun på hardt underlag til han takler alle utfordringer der, rundering og ikke minst lydighet. Målet: Å bygge iltt tettere bånd mellom oss og få på plass et godt samarbeid. For å lykkes som en redningshundekvipasje så er teamwork både alfa og omega, så fokus/kontakt har vært en veldig viktig ting å trene på.

Utenom (alt) dette, så startet vi også veldig tidlig med innlæring av løsbitt. Vi baklengskjedet den øvelsen helt fra at han selv på eget initiativ oppsøkte bittet som lå på bakken foran seg, til at han skulle plukke det opp, videre til plukke det og komme på plass. Parallelt med det trente vi "hold fast" (uten å tygge), og nå er øvelsen satt sammen slik at med en gang han ser et løsbitt, så plukkes det opp og han kommmer løpende inn i utgangsstilling og holder helt til jeg belønner.

I skrivende stund så nærmer Ask seg styggfort 6 måneder, og ligger et godt stykke foran skjema med tanke på hva jeg hadde forventet av ham (ut fra de planene jeg hadde lagt før vi startet). Han har nå inne momentene i NRH's appellprøve, slik at det som gjenstår nå er å strekke tid og finpusse øvelsene frem mot 10 måneders alder (når han er gammel nok til å gå opp til appellprøven), samt å terpe mer og mer på søksmønsteret i runderingen og selvfølgelig mere utfordringer på asfalt og snaufjells-spor. Vi har også startet på basis-innlæringen av feltsøk, og jobber med koblingen mellom fert i feltet og gjenstander. Foreløpig så søkes det (nesten) like mye utenfor feltet som inni, men så lenge han ikke får noen respons på det i form av funn, så håper jeg på at han snart vil begynne å søke mer inne i feltet.

På lørdag reiser vi avgårde på Ask sitt første hovedkurs, og gleder oss til ei uke fullpakka med hundetrening og atter hundetrening. Jeg kommer til å føre logg fra alle øktene og det vil forhåpentligvis komme et LAAAAAANGT innlegg her når vi er tilbake! 

Som de av dere som selv er i NRH, så vil dette virke som en helt normal oppstart på treningen (håper jeg), men så er det vel sånn at vi NRH-ere ikke er helt normale i forhold til andre folk da...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar