tirsdag 6. januar 2015

Meldings-finpuss og mer lavine

Selv om det nå er lavinesesong, så må meldingene terpes på jevnt og trutt, så denne lørdagen var det 4 korte økter med meldingstrening som stod på tapetet. Moment - figurant i jervenduk og figgende/sittende på bakken. Mål - Få bort forsøkene på å komme seg inn i jervenduken for å hilse på før retur med melding.
Økt 1 - 3 meldinger, Startet fint på fig i lukket duk, litt intens hilsing på funn nr 2 - sittende figurant på bakkenivå. Denne figuranten hadde imidlertid ei høyløpsk tispe, så den skal jeg ikke vektlegge for mye. Avsluttet med en fin melding på jervenduk uten noe rot.
Økt 2 - Gående figurant, samt sittende/liggende åpen fig. Her var meldingene helt fine, så det er tydelig at det er jervenduken og det å faktisk se figuranten som har vært issuet.
Økt 3 - 4 funn på person i jervenduk. Samme figurant som på funn 2 på første økt, så her ble det litt å bryne seg på, men veldig raske, fine og rene meldinger på sittende fig i duken. Litt klatring/undersøking når figuranten lå strekk ut på bakken inni duken, noe som var ganske nytt, men ikke veldig store greiene, og flott innkomst, så vi avsluttet der og var veldig fornøyde med finpussen.
Siste økt, etter treninga var ferdig - Melding på mindre gjenstander. Her brukte vi løsbitt på lue/hanske-str gjenstander først for å minne ham på at disse ikke skulle apporteres, og så kjørte vi en omgang med fastbitt på de samme gjenstandene etterpå. Tidligere har Ask hat en uvane å apportere alle gjenstander som er mindre enn type sekk/jakke,men ved å legge et løsbitt på så gikk det veldig greit å få ham til å forstå at nå skulle det meldes og ikke apporteres. Virkelig greit å ha brukt masse tid på å hjernevaske inn en skikkelig løsbittmelding slik at vi enkelt kan bruke det som påminnelse når vi skal trene nye meldingsmomenter.

Søndag - lavinetrening. Vi startet med 2 kjappe markeringer, som gikk veldig bra. Neste funn ble et søk sammen med Bodil og Felix der vi startet samtidig og søkte oss mpt hver vår grav. Her tok Ask seg noen runder rundt graven før han lokaliserte skikkelig, men når han hadde lokalisert så gravde han seg helt inn for egen maskin. Det som var veldig gøy å se var at jeg nå kunne grave i veg bak ham uten at han stoppet for å sjekke hva jeg gjorde, slik som han gjorde tidligere. På markerings-økta så stod han plutselig med ene foten oppå spaden, men bare løftet foten av uten å stoppe gravingen når jeg trakk spaden til meg. En ekstra bonus for Ask var det jo at etter belønning her, så oppdaget han at figuranten hadde et stort reinsskinn som liggeunderlag, og lykken var stor når han oppdaget dette svææære biteskinnet (som han presterte å dra med seg ut av hula, fra under figuranten...)
Siste økt ble et søk inn mot ei vanskelig grav, og jeg brukte dirigering på samme måte som når vi søker teig, som viste seg å fungere helt supert. Graven var skikkelig overtråkket og lå i ei veldig bratt helling der han måtte grave seg langt ned for å komme seg inn i grava. Han slo på ferten når han var rett ovenfor grava, og før jeg klarte å karre meg opp skrenten, så var han nede hos figuranten og storkoste seg. Alt i alt en veldig bra helg rent treningsmessig. Meldingene vil det med en så sosial hund alltid være noe å pirke på, så der jobber vi jevnt og trutt, men progresjonskurven ser veldig bra ut, og lavinetreningen går fremover så det suser, så nå kjører vi en intenst løp frem mot våren og to-års-dagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar