mandag 2. september 2013

Fundering om rundering

Denne helgen var vi i Vigreskogen og trente rundering, og jeg gjenoppdaget at planen om å trene inn flere ting i "bolker" på en så ung hund ikke nødvendigvis funker så bra uten å gå etpar steg tilbake i starten når man går fra en bolk til en annen. Vi kjørte to økter med rett i lek, den første var vel ikke noe å skrive hjem om, siden det ble litt manglende fokus og snusing i bakken selv med lydpåvirkninger. (vi fikk lyd, han løp noen meter ut og tok et raskt "feltsøk" før han fortsatte ut til figurant). Økt nummer to byttet vi ut lekene med godbit og gikk et lite trinn tilbake til synlige figuranter og "flying" i starten, og vips så var fokuset tilbake igjen. Denne økta fikk vi inn skikkelig fokus ut, og noen flotte passeringer og til og med noen supre blindslag. Når vi var ferdige så stod han inne på midtlinja med fullt fokus ut og var veldig klar for å fortsette, så det var tydelig at vi stoppet på beste mulige tidspunkt - akkurat mens han var på topp med tanke på motivasjon. Vi startet som nevnt med helt synlige figuranter på ca 30-40 meter ute på de to første slagene, så trakk de lenger og lenger ut og ble mer og mer skjulte utover i løypa. Etter funn og belønning, så holdt figurantene Ask i halsringen til jeg ropte på ham, og på den måten så fikk vi inn både styring (jeg er veldig obs på at han skal rett ut i min skulderretning, så dermed blir oppstilling og fokus veldig viktig her), fremdrift (jeg bevegde meg hele tiden fremover på midtlinja, og han fikk ikke mulighet til å ta noen "rett-ut-og-retur-på-samme-sted" type slag), inkalling (er jo aldri feil å terpe på) og passeringer (heller ikke feil å få inn allerede nå). Så bra som den siste økte gikk kontra den første, så tror jeg nok at det blir nøkkelen for runderingsøktene de neste par ukene iallefall.

Nå er Ask begynt å komme i den alderen der vi skal være veldig forsiktige med å gå for fort frem, og heller kjøre en periode med vedlikeholdstrening på det han allerede kan, både på spor, lydighet, melding og rundering. Jeg har ikke sett så veldig mye til spøkelsesalderen enda, selv om enkelte ting har blitt mer tydelige nå (som for eksempel bjeffing når han blir utålmodig, spesielt når det er andre hunder i nærheten som han vil hilse på). Vi kommer til å ha fokus på generalisering av de tingene som vi vet at sitter, fokusere mer på lek og gøy og miljøtrening i en periode, og samtidig så blir min hovedjobb å passe på at vi får en fin fordeling mellom alle søksformer slik at vi ikke "låser" oss på en ting om gangen slik at vi ender opp med at han går lei av øvelsen. Den feilen gjorde jeg med Odin når vi sleit skikkelig med meldingen, og endte opp med å kjøre motivasjonen hans skikkelig ned helt til det punktet der vi måtte legge alt som het rundering og melding på hylla en periode og kun trene alternativt (spor, felt og lydighet) før vi fikk fart på motivasjonen igjen, og den feilen vil jeg ikke gjøre igjen. Dette viser meg jo helt klart at det er nok variasjon i treningen bare med NRH-treninger, så det vil ikke bli nødvendig å trene andre hundesporter for variasjon/motivasjon. (vil vel ikke bli tid til det heller, for det er alltid nok av ting å trene på...) Kommer allikevel til å kjøre noen LP-konkurranser etterhvert, men første pri blir å få appellen på plass.

På søndag var vi ute på en flott (dog litt våt) langtur med Bjørn Erik, Ira og Nico. Planen var at valpene skulle få leke fritt og Odin og Ira kunne tusle fritt og kose seg, men det viste seg at Odin helt tydelig syntes at Ira var ganske deilig, og han brukte alle de 3 timene på å forsøke å imponere og innynde seg. Ira på sin side var ikke særlig imponert, og brukte de samme 3 timene på å be ham om å holde avstand (og de som sier at "hunden blir som eieren" får bare ta seg ei pære. ;-) ). Vel hjemme så hadde jeg to våte og slitne hunder en liten periode, før jeg plutselig hadde en hurtigladet og en stiv og støl en... Vi endte opp med å kjøre noen små felt og flere økter med "hold-fast" trening med Ask mens Odin sov, og det er tydelig at denne treningen tar mer på hodet enn det 3 timer i full fart i skogen gjør, for når de ble plassert på rommet sitt for natten, så var det ikke en lyd! :-)


2 kommentarer:

 1. Jepp, John! Skynd deg langsomt...

  Han er bare 6 mnd, du har hatt han i 4 mnd... De må få lov å være bare valper/unghunder også så pass deg for terping!

  De trenger ikke ha "alt" inne/ferdige øvelser inne før de fyller 8 eller 10 mnd...
  Du har god tid, så kos deg med "lekemomenter" som du vil få bruk for senere og unngå terping/ferdige øvelser som kanskje krever vel mye av ham.
  Og, som du sier, nå kommer unghundperioden med alt den bringer av utfordringer i både kropp og sjel :-P
  Det viktigste er at han, også om 5 år synes det er like artig å trene :-)

  SvarSlett
 2. Hvor er "liker"-knappen på den kommentaren hen Tone?!? ;-)Helt enig - Vi må skynde oss veldig sakte. Er jo lett å bli revet med når man ser hvor stor kapasitet de "små" har (det vet du sikkert godt selv også), men da er det viktig å kunne bremse litt selv og ikke la seg rive helt med... De må jo få tid til å bearbeide lærdommen også... :-)

  SvarSlett